Technikum
TECHNIK MECHANIK
Kierunek kształcenia realizowany pod patronatem z BA Glass Poland
Zawód dla ludzi interesujących się nowoczesną mechaniką. Chcących zdobyć ugruntowana wiedzę i umiejętności z zakresu montażu i obsługi maszyn i urządzeń.
Zawód umożliwiający prowadzenie własnej działalności gospodarczej w dziedzinie usług mechanicznych, bądź:
- Pracy w zakładach BA Glass w Polsce i za granicą.
- Pracy w zakładach produkcyjnych przy obsłudze maszyn i urządzeń.
- Pracy w zakładach konstrukcyjnych itp.
Baza dydaktyczna:
- Zajęcia teoretyczne prowadzone w pracowniach zawodowych szkoły.
- Zajęcia praktyczne w oparciu o zajęcia warsztatowe prowadzone przez specjalistów BA Glass Poland.
- Doświadczona kadra pedagogiczna.
Dodatkowo:
- Udział w specjalistycznych kursach i szkoleniach pozwalających na zdobycie dodatkowych uprawnień do obsługi pojazdów i urządzeń technicznych.
- Atrakcyjne warsztaty i szkolenia prowadzone przez specjalistów BA Glass Poland
Kształcimy:
- Ogólnie – poprzez nauczanie przedmiotów ogólnokształcących, które daje przygotowanie do zdawania egzaminu maturalnego oraz podjęcia nauki na studiach wyższych
- Przedmiot w zakresie rozszerzonym: fizyka lub geografia
- Zawodowo – poprzez praktyczne i teoretyczne nauczanie przedmiotów zawodowych dających wiedzę umiejętności w dwóch kwalifikacjach zawodowych.
– MEC.03. Montaż i obsługa maszyn i urządzeń
– MEC.09. Organizacja i nadzorowanie procesów produkcji maszyn i urządzeń
- Praktyki zawodowe – realizowane w Zakładach BA Glass w Polsce i Europie
Internat:
- Możliwość zakwaterowania w internacie
TECHNIK ROLNIK
Innowacja pedagogiczna – agroturystyka oraz organizacja turystyki na terenach wiejskich.
Kierunek kształcenia objęty współpracą z firmą ABC ROL SP. Z O.O. oddział w Przytocznej oraz Magazynem Rolniczym Agro Profil
Zawód dla miłośników pracy na roli oraz hodowli zwierząt
Zawód dający możliwość prowadzenia własnego gospodarstwa bądź:
- Pracy w dużych gospodarstwach czy przedsiębiorstwach rolnych
- Pracy w instytucjach związanych z rolnictwem
- Prowadzenia przetwórstwa spożywczego na poziomie gospodarstwa.
Baza dydaktyczna:
- Pracownie zawodowe spełniające wysokie standardy szkolne
- Wiedza zgodna z najnowszymi osiągnięciami świata genetyki, hodowli, uprawy czy techniki rolniczej
- Możliwość praktycznego doskonalenia umiejętności w licencjonowanych gospodarstwach szkolenia praktycznego
- Wykształcona kadra, systematycznie podnosząca swoje kwalifikacje zawodowe
Dodatkowo:
- Innowacja pedagogiczna – agroturystyka i organizacja turystyki na terenach wiejskich
- Prawo jazdy kategorii T
- Uprawnienia do obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych
Kształcimy:
- Ogólnie – poprzez nauczanie przedmiotów ogólnokształcących, które daje przygotowanie do zdawania egzaminu maturalnego oraz podjęcia nauki na studiach wyższych
- Przedmiot w zakresie rozszerzonym: biologia lub geografia
- Zawodowo – poprzez praktyczne i teoretyczne nauczanie przedmiotów zawodowych dających wiedzę umiejętności w dwóch kwalifikacjach zawodowych.
– ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej
– ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
- Praktyki zawodowe – realizowane w okolicznych gospodarstwach i przedsiębiorstwach rolnych oraz możliwość uczestniczenia w trzymiesięcznych praktykach w Niemczech.
Internat:
- Możliwość zakwaterowania w internacie
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Innowacja pedagogiczna – dietetyka
Zawód objęty współpracą z Wydziałem Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie
Zawód dla miłośników gotowania i przygotowywania jedzenia, poznawania nowoczesnych technik kulinarnych, poznawania różnych kuchni świata oraz organizacji usług związanych z gastronomią.
Zawód dający możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, bądź:
- Pracy w zakładach gastronomicznych
- Pracy w zakładach zajmujących się produkcją jedzenia i przetwórstwem
- Pracy w branży dietetycznej
- Pracy w firmach zajmujących się organizacją i wykonywaniem usług gastronomicznych
Baza dydaktyczna:
- Pracownie żywienia człowieka i obsługi klienta, spełniające wysokie standardy szkolne
- Sprzęt i urządzenia gastronomiczne wysokiej jakości
- Doświadczona kadra pedagogiczna
- Możliwość poznawania nowych technik gastronomicznych przez udział w warsztatach z udziałem doświadczonych szefów kuchni i laureatów konkursów gastronomicznych
Dodatkowo:
- Innowacja pedagogiczna dietetyka (zajęcia m.in. w Zakładzie Podstaw Żywienia Człowieka ZUT w Szczecinie)
- Kursy baristy, carvingu
- Sztuka nakrywania do stołu
Kształcimy:
- Ogólnie – poprzez nauczanie przedmiotów ogólnokształcących, które daje przygotowanie do zdawania egzaminu maturalnego oraz podjęcia nauki na studiach wyższych
- Przedmiot w zakresie rozszerzonym: biologia lub geografia
- Zawodowo – poprzez praktyczne i teoretyczne nauczanie przedmiotów zawodowych dających wiedzę umiejętności w dwóch kwalifikacjach zawodowych.
– HGT.03. Przygotowanie i wydawanie dań
– HGT.09. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- Praktyki zawodowe – realizowane w okolicznych zakładach gastronomicznych, w ośrodkach wypoczynkowych i hotelach nad morzem oraz możliwość uczestniczenia w trzymiesięcznych praktykach w Niemczech.
Internat:
- Możliwość zakwaterowania w internacie
TECHNIK RYBACTWA ŚRÓDLĄDOWEGO
Jedyna w Polsce szkoła AKWAKULTURY, AKWARYSTYKI I WĘDKARSTWA
Kierunek kształcenia objęty współpracą z Wydziałem Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie
Zawód dla ludzi z pasją do ryb, chcących poznać ich zwyczaje, biologię i środowisko. Ludzi interesujących się tajnikami chowu i hodowli ryb. Fascynujących się wędkarstwem czy akwarystyką.
Zawód umożliwiający pracę we własnym gospodarstwie rybackim lub prowadzeniem działalności gospodarczej w dziedzinie rybactwa, akwarystyki czy wędkarstwa bądź:
- Pracy w specjalistycznych gospodarstwach rybackich w szeregach średniej kadry technicznej
- Pracy w rybackich zakładach hodowlano – badawczo – ichtiologicznych
- Pracy w zakładach i strukturach Polskiego Związku Wędkarskiego
- Pracy w instytucjach prowadzących działy akwarystyczne: ogrody zoologiczne, ogrody botaniczne, palmiarnie itp.
Baza dydaktyczna:
- Pracownie zawodowe biologiczna i akwarystyczna
- Pracownie do praktycznej nauki zawodu
- Doświadczona kadra pedagogiczna z pasją do akwakultury
Dodatkowe uprawnienia:
- Kurs obsługi urządzeń do połowu prądem
- Kurs prowadzenia łodzi motorowych
- Udział w konferencjach i szkoleniach zawodowych krajowych i zagranicznych.
- Zajęcia z udziałem wykładowców z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT
Kształcimy:
- Ogólnie – poprzez nauczanie przedmiotów ogólnokształcących, które daje przygotowanie do zdawania egzaminu maturalnego oraz podjęcia nauki na studiach wyższych
- Przedmiot w zakresie rozszerzonym: biologia lub geografia
- Zawodowo – poprzez praktyczne i teoretyczne nauczanie przedmiotów zawodowych dających wiedzę umiejętności w dwóch kwalifikacjach zawodowych.
– RYB.01. Wykonywanie prac rybackich w akwakulturze oraz rybackie użytkowanie wód śródlądowych
– RYB.02. Organizacja prac rybackich w akwakulturze i w rybackim użytkowaniu wód śródlądowych
- Praktyki zawodowe – realizowane w gospodarstwach rybackich, w ośrodkach zarybieniowych, gospodarstwach PZW oraz tygodniowa praktyka w Szkole Rybackiej w Vodnianach w Czeskiej Republice.
Internat:
- Możliwość zakwaterowania w internacie